Samo jedna mala digresija, ovo nisu klime, nego rashladni uređaji, klime su nešto sasvim drugo...
Ovo je klima uređaj, vanjska jedinica:
Unutarnja jedinica (konvektor):
A ovo rashladni, unutarnja jedinica:
Vanjska jedinica:
Osnovna razlika je u rashladnom mediju. U klima uređajima je to voda, dok je u rashladnim plin, najčešće freon koji radi ozonske rupe.
Druga razlika je u dimenzijama. Klima uređaj je obično za cijelu zgradu ili kuću ili industrijski pogon, dok je rashladni za stanove.
Osnovna je razlika u tome, što klima ubacuje u prostoriju svježi zrak izvana, filtrira ga, određuje količinu vlage i hladi ili grije po potrebi, dok rashladni uređaji obrađuju postojeći zrak u prostoriji.
Klime su relatvno skupe, pa se rijetko ugrađuju u stanove, uglavnom za velike objekte, kao kina, kazališta, robne kuće...
p.s. to mi struka![]()
A kaj je rekuperator?
Daj Bog da sva djeca ovoga svijeta imaju miran san .
Ljudi ... donacije su sad važnije no ikad.
Nije mi jasno što te uopće zanima. Rekuperator nije aktivni uređaj koji grije ili hladi, već prvenstveno zluži izmjeni zraka (luftanju) pri čemu se dio temperature zraka prostorije vraća u prostoriju, bez obzira, radi li se o temperaturi koju zoveš "toplo" ili "hladno". Za grijanje ili hlađenje prostora trebaš određenu energiju i posebne naprave. Sa rekuperatorom štediš, za razliku od otvorenih prozora. Najveće uštede dobivaš ako nemaš ništa, pa živiš u zemunici.
i živjeti u zemunici je jednostavnije nego tebi nešto dokazati
cital sam jucer toshibino uputstvo za ugradnju rekuperatora, ako hoces tzv 'hladjenje' rekuperator treba ugraditi u podzemni bunker ali po onome sto sam procitao to je samo filterska jedinica za obnavljanje zraka u prostoru i filtriranje od prasine, peludi i slicnih alergenih cestica. ako sam dobro shvatio.![]()
s titom sam imao buducnost a ovi su mi ukrali i proslost
Osnovni princip rekuperacije zraka:
Umjesto "izmjenjivač topline", bilo bi razumnije nazvat ga "izmjenjivač temperature".
Jedan od najjednostavnijih primjera bi bio sistem centralnog grijanja, kad bi umjesto grijane vode, kroz radijatore pustio hladnu vodu, recimo 5-6 celzijusa... Ali onda se javlja problem orošavanja i.t.d.
Ja imam problem sa smradom koji se širi iz klime svaki puta kada ju upalim. Pa me zanima da li je netko možda imao nekih sličnih iskustava, i što bi to moglo biti, da li je potrebno zamijeniti filter ili što?
klima je radi svojih mikro klimatskih uvjeta( to zvuči smješno) jako dobro mjesto za razmožavanje bakterija i ostale okom nevidljive leteče i plazeče gamadi .I miris je upravo od prdenja , i podrigivanja i sranja stanovnika u tvojoj klimi
to se ne može oprati usisavačem ili dezodoransom, čarobnom krpom ili partvišem .
stvarno kako to oprati nemam poima , ali preventiva postoji
postoje razni sprejevi kojima se preventivno štrca po saču klime
ako kreneš logikom sam svoj majstor odslušaj ovo
https://www.youtube.com/watch?v=fWzfADGzdW0
večinu te gamadi ubija temperatura pa ako imaš doma neki parni čistač probaj snjim ..zadnja opcija je da majstor sve to skine sa zida , rastavi i spali letlampom ( šalim se ) .
fenix77 (10.11.15)
Jednom sam si sam čistio klimu i požalio totalno jer sam sve nešto sje... gledao tutoriale na yt-u,sva sreća neki majstor me spasio jer sam se ponizno javio na https://www.emajstor.hr/, platio mu 250 kn i sve super
![]()
KAže tip na kraju "drži se ti svog posla"![]()
Bookmarks